Цъфтящи храсти

Цъфтящите растения се използват предимно за декорация в градини и паркове заради красотата на цветовете си. Към цъфтящи могат да спадат различни групи растения като широколистни, иглолистни, декоративни растения, храсти и други.

Вайгела (Weigela)

Вайгелата е декоративен широколистен храст, който расте сравнително бързо. Предпочита слънчеви места, дренирани почви и умерено поливане.

Жълт дрян (Cornus)

Жълтият дрян е широколистен декоративен храст. Устойчив е на ниски температури и засушавания.

Люляк (Syringa)

Люлякът е широколистен декоративен храст с лилави цветове, който може да достигне до 5 метра. Използва се за засаждания групово или единично в паркове и градини.

Сибирски дрян (Cornus alba Sibirica Variegata)

Сибирският дрян е листопаден храст със зелено-бели листа, който достига височина 2 метра.

Спирея Ванхутей (Spiraea)

Спирея е многогодишен широколистен храст, който расте сравнително бързо. Устойчиви са на студ и индустриално замърсяване, което ги прави подходящи за засаждане в градски условия.

Спирея яп.литъл принцес (Spiraea japonica Little Princess)

Спирея японика литъл принцес е широколистен храст с розови цветчета. Предпочита влажни, добре дренирани почви и слънчеви места, но е устойчив и към студа.

Тамарикс (Tamarix)

Тамариксът е широколистен храст, който достига височина до 4 метра. Цъфти през май със светло розови цветчета.

Форзиция (Forsythia)

Форзицията е широколистен храст, който е подходящ за жив плет или цветен акцент в паркове и градини. Цъфти в началото на пролетта през месеците март и април с жълти цветчета.

Хибискус (Hibiscus)

Хибискусът е листопаден декоративен храст с наситено зелени листа, който достига до 5 метра височина.

Дойция (Deutzia spp)

Дойцията е широколистно растение с бели цветове, което цъфти през май. Предпочита умерено поливане, слънчеви места и устойчива на студ.

Пъстролистен дрян

Пъстролистният дрян е широколистен цъфтящ храст с зелено-бели листа. Предпочита умерено поливане, влажни почви, слънчеви и полусенчести места.

Симфорикарпус (Symphoricarpos albus)

Симфорикарпусът е широколистен храст, който достига до 2 метра. Цъфти през периода май-юли с бели цветове.

Филаделфус (Philadelphus)

Филаделфусът е широколистен декоративен храст, който достига височина до 2-3 метра. Цъфти през периода юни-юли с красиви бели цветове.