Иглолистни

Иглолистните растения са част от отдел Голосеменни, по-голяма част от тях са вечнозелени. Това им свойство ги прави предпочитани за засаждане в градина, парк и други. Особеност при тях е начинът им на размножаване, който се осъществява не с плодове, а чрез така наречените шишарки.

Атласки кедър (Cedrus atlantica)

Атлаският кедър е вечнозелено иглолистно дърво, което има специфичен сребристо сив цвят на игличките и достига 30-40 метра.

Лъжекипарис (Chamaecyparis lawsoniana)

Лъжекипарисът е синьо-зелено иглолистно дърво. Използва се за озеленяване на паркове и градини, а също така и за изграждане на жив плет.

Пицея Пунгенс Глаука(Picea Pungens Glauca)

Пицея Пунгенс Глаука е вечнозелено, декоративно, иглолистно дърво със сивкаво-зелен и сребрист цвят. Достига височина около 15 метра и има конусовидна форма. Пицея Пунгенс Глаука произлиза от вида Пицея Пунгенс (Сребрист смърч).

Пицея Пунгенс (Picea Pungens)

Пицея Пунгенс Глаука или Сребристият смърч е вечнозелено, декоративно, иглолистно дърво със сивкаво-син и тъмнозелен цвят.

Смърч Коника (Picea glauca Conica)

Смърч Коника е вечнозелено и иглолистно дърво. Представлява умалена версия на обикновеният смърч и достига едва 2-3 метра. Използва се за декоративни цели в паркове и градини.

Туя Голден глоуб (Thuja occ.Golden globe)

Туя голден глоуб или Жълта кълбовидна туя е вечнозелен храст със жълто-зелен цвят, достига до 1,50 метра. Предпочита слънчеви места, умерено поливане, добре дренирана почва и е устойчиво на ниски температури.

Туя западна Фастигиата (Thuja occ.Fastigiata)

Западна туя Фастигиата е иглолистно растение, което може да достигне до 8-9 метра. Използва се често за създаване на жив плет.

Туя западна Брабант (Thuja occ.Brabant)

Западна туя Брабант е представител на иглолистните растения, който се използва предимно за живи плетове и достига височина 3-4 метра.

Туя западна Колумна (Thuja occidentalis Columna)

Туя западна Колумна е иглолистен, вечнозелен храст с тъмнозелен цвят. Предпочита слънце, полусянка и е много студоустойчив вид.

Туя източна Аурея Нана (Thuja Orientalis Aurea Nana)

Източна туя Аурея Нана е иглолистно растение със зелено-златист цвят. Подходящ е за жив плет, но също така може да се засее и като единичен храст.

Туя източна Компакта (Thuja Orientalis Compacta)

Туя източна Компакта е иглолистен, вечнозелен, бавнорастящ храст. Лесна е за отглеждане, защото издържа на ниските зимни температури и не е взискателна към почвата.

Туя окс.Глобоза (Thuja occ.Globosa)

Туя западна Глобоза е вечнозелен, иглолистен храст и достига до 1,5 метра. Подходяща е за жив плет и като единичен храст.

Туя окс.Даника (Thujа occ.Danica)

Туя западна Даника е вечнозелен, иглолистен, малък храст с кълбовидна форма и наситено зелен цвят.

Туя пликата (Thuja plicata)

Туя Пликата е иглолистно вечнозелено дърво. Изключително подходяща е за живи плетове, но също така и единични засаждания.

Туя Смарагд (Thuja occ. Smaragd)

Западна туя Смарагд е вечнозелено иглолистно растение и достига височина до 5 метра. То е най-използваното растение за жив плет.

Черен бор (Pinus nigra)

Черният бор е иглолистно дърво, което достига до 30-40 метра височина. Поради големите си размери и плитките корени е необходимо да се осигури повече място при засяване.

Юниперус комунис (Juniperus communis)

Юниперус Комунис или Синята хвойна е иглолистно растение със сиво-зелен цвят и достига около 3-4 метра височина. Предпочита слънчевите места, устойчива на ниски температури и суша.

Юниперус Скайрокет (Juniperus Skyroket)

Юниперус Скайрокет е иглолистно растение със сиво-син цвят. Расте сравнително бързо на всякакви видове почва и е устойчив на много ниски температури.

Тис (Taxus baccata)

Тисът е иглолистно вечнозелено дърво, което достига височина до 30 метра. Използва се за живи плетове, може да се засажда и единично.

Туя окс. Европа (Thuja occ.Europe Gold)

Туя западна Европа е иглолистно вечнозелено дърво с височина до 4 метра. Предпочита слънчеви места, умерено поливане и богати на хранителни вещества почви.

Юниперус Блу (Juniperus Blue)

Юниперус Блу е иглолистно растение със сиво-син цвят. Използва се за живи плетове, а също се засажда и единично. Издържа на ниски зимни температури и засушавания.